środa, 3 lipca 2019

11 powodów, dla których warto jeść goździki


Zacznij jeść 2 goździki dziennie i zobacz co się stanie?

Podobny obraz


Goździki poza słodkim smakiem, jaki nadają potrawom, posiadają cenne właściwości prozdrowotne. A to dlatego, że są bogate w wiele witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.



Oto niektóre z korzyści prozdrowotnych, które przynosi jedzenie 2 goździków dziennie:



1) WZMACNIAJĄ UKŁAD ODPORNOŚCIOWY

Poprzez zwiększenie ilości białych krwinek stymulują układ odpornościowy. Zawierają w swoim składzie witaminę C.



2) POMAGAJĄ W ŁAGODZENIU DOLEGLIWOŚCI TRAWIENNYCH

Mogą być używane jako lek na problemy żołądkowe, ponieważ zwiększają wydzielanie enzymów trawiennych. Badanie przeprowadzone na Wydziale Farmakologii Szkoły Medycznej Uniwersytetu w Lagos wykazało, że wyciąg z goździków pomógł w leczeniu wrzodów żołądka i nawet miał podobne efekty działania do niektórych leków na wrzody.

Goździki zmniejszają ilość gazów i łagodzą mdłości. Są bogate w błonnik, co wspomaga zdrowie i sprawność układu pokarmowego i pomaga zapobiegać zaparciom.



3) MOGĄ ŁAGODZIĆ BÓL ZĘBÓW

Mają właściwości przeciwbólowe. Możesz przykładać goździka na bolący Cię ząb lub ubytek, żeby pozbyć się bólu zanim pójdziesz do do dentysty.



4)WSPOMAGAJĄ ZDROWIE WĄTROBY

Wątroba oczyszcza nasz organizm z toksyn i metabolizuje leki. Na Wydziale Nauk o Żywności i Odżywianiu w Kairze wykazało, że eugenol zawarty w oleju z goździków, wspomaga funkcje wątroby.



5) POMAGAJĄ ZMNIEJSZYĆ BÓL I STAN ZAPALNY

To samo badanie z Kairu wykazało, że eugenol daje goździkom przeciwbólowe i przeciwzapalne właściwości. Można je stosować na ból głowy. Zmieszaj sproszkowane goździki z solą kamienną i dosyp do mleka aby uwolnić się od bólu głowy.

Można je spożywać albo stosować miejscowo (sproszkowane goździki połącz z olejem kokosowym i wmasuj w obolałe miejsca).
6) WZMACNIAJĄ KOŚCI I STAWY

Goździki zawierają takie elementy jak flawonoidy, mangan czy eugenol. Biorą udział w procesie ich budowy dostarczając niezbędnych minerałów. Substancje zawarte w goździkach poprawiają gęstość kości. Mangan ma świetny wpływ na mózg.

Podobny obraz

7) ZWALCZAJĄ BAKTERIE

Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie w Buenos Aires przetestowało goździki w starciu z bakteriami e.coli czy gronkowca. Analiza wykazała, że olejek goździkowy skutecznie je zwalczał.

Istnieje ziołowy płyn do płukania ust, który niszczy bakterie, wzmacnia dziąsła i usuwa kamień nazębny. Niesamowite efekty widoczne już po 21 dniach używania. Olejek herbaciany + goździki + bazylia.



8) POMAGAJĄ ZAPOBIEGAĆ NOWOTWOROM

Naukowcy ze Stołecznego Uniwersytetu w Pekinie, Uniwersytetu w Pittzburghu, Uniwersytetu Minesoty, wspólnie odkryli, że wyciąg z goździków zapobiegł rozrostowi guzów a nawet wywołał apoptoze ( naturalny proces zaprogramowanej śmierci komórki w organizmie wielokomórkowym. Dzięki temu mechanizmowi z organizmu usuwane są zużyte lub uszkodzone komórki.)w wielu ludzkich komórkach nowotworowych. Obejmowało to raka płuc, piersi i jajników, jak również innych nowotworów we wczesnych stadiach rozwoju. Ten niesamowity eugenol z goździków posiada również właściwości przeciwnowotworowe. UWAGA! Eugenol w dużych ilościach może być trujący.

9) ZAWIERAJĄ MNÓSTWO PRZECIWUTLENIACZY

Są najlepszym i najbogatszym źródłem polifenoli. Polifenole to związki chemiczne, które wchłaniamy podczas jedzenia warzyw a które mogą zdziałać cuda w naszych organizmach. np. obniżają poziom cholesterolu i ciśnienia krwi, poprawiają funkcje i elastyczność tętnic, wydłużają życie. Przeciwutleniacze są bardzo ważne dla organizmu. Zapewniają swoistą stabilność i poziom ochrony przed wolnymi rodnikami, które mogą powodować przewlekłe choroby i stany zapalne m.in. raka, choroby serca, artretyzm. Jednym z zadań przeciwutleniaczy jest neutralizacja wolnych rodników, żeby nie mogły wyrządzić szkód w organizmie.


10) POMAGAJĄ REGULOWAĆ POZIOM CUKRU WE KRWI

Działają ja insulina. Są bardzo korzystne dla osób cierpiących na cukrzycę. Pomagają pozbyć się cukru z krwi do komórek organizmu, wyrównując poziom cukru. W badaniu z 2006 r. pacjenci chorzy na cukrzycę przyjmowali goździki przez 30 dni, naukowcy odkryli, że mała dawka goździków zmniejsza czynniki ryzyka cukrzycy. W innym badaniu przeprowadzonym przez Międzynarodowe Centrum Nauk Chemicznych i Biologicznych Uniwersytetu Karaczi w Pakistanie, naukowcy odkryli, że goździki nie tylko zwiększają produkcję insuliny ale także poprawiają funkcje komórek, które są za to odpowiedzialne.



11) WSPOMAGAJĄ KRZEPLIWOŚĆ KRWI

Zawierają witaminę K, która wspomaga właściwą krzepliwość krwi. Jest to szczególnie potrzebne osobom, które mają problem z krwawieniem z powodu niedoboru tej witaminy.

2 komentarze:

  1. To ciekawe, że goździki mogą łagodzić ból zębów… właśnie mam jutro wizytę w dentysty w https://www.smilestudio.pl/ i chętnie wypróbuję tą ciekawostkę…

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Nawet nie zdawałem sobie sprawy jak cenne ma właściwości :) Ja teraz mam faże na Uprawa Kiwi i czytam jak opętany. Nawet nie wiem jak tu trafiłem ale bardzo ciekawy wpis :)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za komentarz. Tu liczy się Twoje zdanie.