Dzisiaj danie z tych, które mi nigdy się nie nudzą. Inspirowane tajską zupą - jednak zupą nie jest. Coś z dużą ilością konkretnych składników dla każdego sportowca. (nie jest to wersja dla ludzi na redukcji).
Składniki:
filet z kurczaka, łosoś, krewetki, mleko kokosowe, makaron sojowy, dymka, czosnek, papryczka chili, cytryna,
(reszta składników może być dowolna):
kiełki fasoli mung. tajska bazylia, zielone warzywa - brokuły, zielony groszek; grzyby mun, czarny pieprz, słodka papryka
Ilość produktów jest dowolna, wedle gustu albo zgodnie z Waszym rozkładem makroskładników.
Kurczaka i łososia marynujemy w posiekanym czosnku z papryczką chili, soku z cytryny i pieprzu. Odpoczywa do 30 minut :)
Smażymy (olej PAM) dymkę, czosnek i papryczki chili z pieprzem, żeby wydobyć aromaty i moc składników. Wrzucamy kurczaka i obsmażamy kawałki z każdej strony.
Zalewamy wszystko mlekiem kokosowym. Dokładamy łososia i krewetki. Gdy wszystko się zagotuje dokładamy pozostałe składniki (kiełki fasoli mung, zielone warzywa, makaron sojowy itd.) Zostawiamy pod przykryciem na małym ognie przez 5 minut i gotowe. Przed podaniem posypujemy tajska bazylią albo kolendrą.
Pikantny słodko-ostro-kwaśny smak. Kurczak w połączeniu z łososiem i krewetkami zaskakuje fakturą. To super kociołek na chłodne dni. Zalety to dużo białka, zdrowe tłuszcze i wręcz bomba antyoksydantów. Chili, czosnek i cytryna skutecznie oddali przeziębienie. Spróbujcie!
I napiszcie jak wrażenia :)
Dobry wpis? Wciśnij lajka, udostępnij - wielkie DZIĘKI :)
wygląda dobrze :) wyrzucę łososia i krewetki - i gotuję
OdpowiedzUsuńchyba lepiej smakuje niż wygląda. robiłam fotki na szybko, bo już byłam głodna :D
UsuńSmakuje na pewno rewelacyjnie. Swego czasu na studiach w akademiku odżywiałam się podobnie. Kombinowałyśmy z dziewczynami improwizując w kuchni. Chińskie przepisy były na czasie: kurczak, fasolka, makaron chiński (wszystkie rodzaje, zwłaszcza ten cieniutki i biały), kiełki, pomidor, papryka, paluszki krabowe, łosoś, grzyby, chili! MNIAM! Te same klimaty;-))
Usuńnie jadłam takiej kuchni musze spróbowac tych smakó:)
OdpowiedzUsuńPolecam, słodko-kwaśno-ostry smak. Warto spróbować :)
Usuńsłodko-kwaśno-ostry to klasyk w mojej skromnej kuchni;-D
UsuńTen mix smaków zawsze wzbogaci każdą, nawet mało wykwintną potrawę!
Ten przepis sobie zachomikuję na stałe!
OdpowiedzUsuńZnakomite połączenie;-)
Smacznego ;)
UsuńBez krewetek i będzie cudnie! Przepis zapisuję i niedługo wypróbuję. ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam;)
ahhhh uwielbiam ostre zarcie :))
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania, a krewetki kocham :)
OdpowiedzUsuń