piątek, 24 lipca 2015

Przepis na suszone mięso, nie tylko wołowe.

Suszone mięso, nie tylko wołowe, powróciło do łask naszej kultury. Od dłuższego czasu na półkach sklepowych możemy spotkać suszoną wołowinę, popularnie zwaną jerky ("jerky" pochodzi od słowa char'ki z języka Indian Quechua i oznacza - palić mięso).
To właśnie od Indian pochodzi forma wołowiny, którą znamy pod nazwą jerky. Mieszkańcy regionów Wielkich Jezior i Wielkich Równin kroili mięso upolowanych wcześniej zwierząt (bizonów i łosi), susząc je w pełnym słońcu.

Tego typu produkt zawiera wszystkie właściwości mięsa: białko, witaminy i mikroelementy. Pozbawione prawie całej ilości wody i przyprawione zgodnie z naszym gustem, okazuje się być wartościowym i pysznym frykasem. 

Przypomina chipsy i jest super zdrową, beztłuszczową przekąską pełną białka. Idealnie sprawdzi się w podróży czy podczas górskich wędrówek, a także na co dzień zamiast tłustych przekąsek, do których wiele osób ma słabość. Można je również stosować jako dodatek do potraw np. zup. 

Przepis na suszone mięso, suszone mięso wołowe, suszona wołowina, jak suszyć mięso, jak zrobić suszoną wołowiną w domu

Cena suszonego mięsa w sklepie waha się od kilkunastu  do kilkudziesięciu złotych za 10 dag. Czyli dość sporo. Przy okazji sklepowe suszone mięso może zawierać konserwanty i cukier, a także być wątpliwej jakości. Zdarzają się produkty wykonane ze zmielonych słabych jakościowo części mięsa. Dlatego warto przygotować sobie suszone mięso w domu.




Do suszenia najlepiej nadaje się czerwone chude mięso wołowe lub wieprzowe. Ja akurat tutaj użyłam schabu (takiego jak na kotlety).

Cały proces odbywa się etapami. Ja suszyłam naturalnie, na słońcu - bez piekarnika.

Przepis:

  • Mięso należy obsypać cukrem i wstawić do lodówki na 24h. Należy wylewać zbierającą się w naczyniu wodę. Cukier ma za zadanie wyciągnąć z mięsa jak największą jej część. 
  • Po 24h zmieniamy "zasypkę". Zdrapujemy pozostałości cukru z mięsa i następnie obsypujemy je solą. Zostawiamy ponownie w lodówce na 24h. Odlewamy zbierająca się w naczyniu wodę.
  • Po kolejnych 24h zdrapujemy z mięsa sól i obsypujemy je ulubioną mieszanką przypraw. ja zastosowałam granulowany czosnek, chilli, pieprz i czomber.
Mięso można pokroić na mniejsze kawałeczki, nadziać na patyczki do szaszłyków i postawić w przewiewnym, ciepłym miejscu na kilka dni.

Ja zastosowałam babciny sposób suszenia w skarpecie :). Mięso w kawałkach zapakowałam do pończochy i zawiązałam, żeby nie wypadło (można również użyć gazy).

Przepis na suszone mięso, suszone mięso wołowe, suszona wołowina, jak suszyć mięso, jak zrobić suszoną wołowiną w domu

Następnie powiesiłam na oknie na 4 dni. Z każdym dniem było widać, że masa mięsa zmniejsza się.

Przepis na suszone mięso, suszone mięso wołowe, suszona wołowina, jak suszyć mięso, jak zrobić suszoną wołowiną w domu

Wyjęte kawałki suszonego mięsa pokroiłam w wygodne paseczki i zostawiłam do doschnięcia na pergaminie. Wołowina bardziej nadaje się do żucia, proces ten trwa dłużej niż w przypadku wieprzowiny. Należy pamiętać o tym by jak najdłużej przeżuwać suszone mięso. Gdy duża ilość suszonych, dużych kawałków wpadłaby do żołądka - może wystąpić niestrawność i bóle brzucha. Z tego powodu iż mięso zacznie zwiększać swoją objętość nabierając wody. 

Przepis na suszone mięso, suszone mięso wołowe, suszona wołowina, jak suszyć mięso, jak zrobić suszoną wołowiną w domu


SMACZNEGO!

Dobry wpis? Wciśnij lajka, udostępnij - wielkie DZIĘKI :)

9 komentarzy:

  1. Oo. Nigdy nie suszyłam mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też nigdy nie suszyłam i powiem, że trochę się boję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy nie jadłam, ale uwielbiam mięcho, więc chętnie bym spróbowała! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można kombinować z tym na prawdę fajnie :) Są wersje słone, pikantne, słodkie itd.

      Usuń
  4. Może odgrzewam kotleta,ale slodzenie jak i suszenie przeprowadzamy oczywiscie w temperaturze 4-6 stopni!? Lodówka znaczy sie,bo warto doprecyzować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za komentarz. Tu liczy się Twoje zdanie.