poniedziałek, 19 stycznia 2015

Kurczak, makaron, łosoś, krewetki - coś po tajsku i ostro.

Dzisiaj danie z tych, które mi nigdy się nie nudzą. Inspirowane tajską zupą - jednak zupą nie jest. Coś z dużą ilością konkretnych składników dla każdego sportowca. (nie jest to wersja dla ludzi na redukcji).

Składniki:
filet z kurczaka, łosoś, krewetki, mleko kokosowe, makaron sojowy, dymka, czosnek, papryczka chili, cytryna,
(reszta składników może być dowolna):
 kiełki fasoli mung. tajska bazylia, zielone warzywa - brokuły, zielony groszek;  grzyby mun, czarny pieprz, słodka papryka

Ilość produktów jest dowolna, wedle gustu albo zgodnie z Waszym rozkładem makroskładników.

Kurczaka i łososia marynujemy w posiekanym czosnku z papryczką chili, soku z cytryny i pieprzu. Odpoczywa do 30 minut :)



Smażymy (olej PAM) dymkę, czosnek i papryczki chili z pieprzem, żeby wydobyć aromaty i moc składników. Wrzucamy kurczaka i obsmażamy kawałki z każdej strony.




Zalewamy wszystko mlekiem kokosowym. Dokładamy łososia i krewetki. Gdy wszystko się zagotuje dokładamy pozostałe składniki (kiełki fasoli mung, zielone warzywa, makaron sojowy itd.) Zostawiamy pod przykryciem na małym ognie przez 5 minut i gotowe. Przed podaniem posypujemy tajska bazylią albo kolendrą.



Pikantny słodko-ostro-kwaśny smak. Kurczak w połączeniu z łososiem i krewetkami zaskakuje fakturą. To super kociołek na chłodne dni. Zalety to dużo białka, zdrowe tłuszcze i wręcz bomba antyoksydantów. Chili, czosnek i cytryna skutecznie oddali przeziębienie. Spróbujcie!


I napiszcie  jak wrażenia :)

Dobry wpis? Wciśnij lajka, udostępnij - wielkie DZIĘKI :)

11 komentarzy:

  1. wygląda dobrze :) wyrzucę łososia i krewetki - i gotuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chyba lepiej smakuje niż wygląda. robiłam fotki na szybko, bo już byłam głodna :D

      Usuń
    2. Smakuje na pewno rewelacyjnie. Swego czasu na studiach w akademiku odżywiałam się podobnie. Kombinowałyśmy z dziewczynami improwizując w kuchni. Chińskie przepisy były na czasie: kurczak, fasolka, makaron chiński (wszystkie rodzaje, zwłaszcza ten cieniutki i biały), kiełki, pomidor, papryka, paluszki krabowe, łosoś, grzyby, chili! MNIAM! Te same klimaty;-))

      Usuń
  2. nie jadłam takiej kuchni musze spróbowac tych smakó:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, słodko-kwaśno-ostry smak. Warto spróbować :)

      Usuń
    2. słodko-kwaśno-ostry to klasyk w mojej skromnej kuchni;-D
      Ten mix smaków zawsze wzbogaci każdą, nawet mało wykwintną potrawę!

      Usuń
  3. Ten przepis sobie zachomikuję na stałe!
    Znakomite połączenie;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bez krewetek i będzie cudnie! Przepis zapisuję i niedługo wypróbuję. ;)

    Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ahhhh uwielbiam ostre zarcie :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie dania, a krewetki kocham :)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za komentarz. Tu liczy się Twoje zdanie.